Drobiowe roladki z farszem i sosem beszamel

Beata
Obiad
09.05.2024 7:13
Drobiowe roladki z farszem i sosem beszamel

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/05/drobiowe-roladki-z-farszem-i-sosem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Drobiowe Roladki z Farszem w Sosie Beszamel - Królowa Domowych Obiadów!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 550 kcal
  • Białko: 43 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Tłuszcze: 25 g

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

Prezentowany przepis na drobiowe roladki z farszem w sosie beszamel to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne mięso drobiowe zawinięte w złocisty farsz z pieczarek, cebuli i aromatycznego czosnku, podane w aksamitnym sosie beszamel - brzmi jak ucztowanie na najwyższym poziomie? Tak jest! Pierś z kurczaka kroimy w plastry i tłuczemy unikając jednocześnie utraty soczystości, a następnie zwijamy w roladki wraz z pysznym farszem. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Smarujemy roladki sosem beszamel, który przyrządzamy ze świeżymi ziołami i aromatycznym przyprawami, aby osiągnąć maksymalny efekt smakowy. Pieczemy je aż do momentu, kiedy ser się rozpuści i rumieni, co daje finałowy efekt kruchego, ale soczystego mięsa. Przepis ten jest przyjazny dla kieszeni, idealny dla całej rodziny i na pewno spotka się z ciepłym przyjęciem na każdym stole. Czas przygotowania jest także na tyle krótki, że danie to z powodzeniem można przyrządzić nawet po ciężkim dniu. Smacznego!

  • Pierś z kurczaka kroimy w plastry, tłuczemy tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula zacznie się szklić, a pieczarki zaczną tracić wodę.
  • Na każdym plastrze piersi kładziemy porcję farszu, zwijamy w roladkę i zabezpieczamy wykałaczką.
  • Roladki smażymy na oleju na patelni, aż do momentu, kiedy zrobią się złote z każdej strony. Przekładamy je potem do naczynia żaroodpornego.
  • W tym samym tłuszczu, na którym smażyły się roladki, zarumieniamy mąkę, a potem, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku.
  • Zalewamy roladki sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
  • Podajemy roladki gorące, posypane dodatkowo świeżym tymiankiem. Smacznego!