„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Drobiowe Roladki z Farszem w Sosie Beszamel - Królowa Domowych Obiadów!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 550 kcal
- Białko: 43 g
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 25 g
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
Prezentowany przepis na drobiowe roladki z farszem w sosie beszamel to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne mięso drobiowe zawinięte w złocisty farsz z pieczarek, cebuli i aromatycznego czosnku, podane w aksamitnym sosie beszamel - brzmi jak ucztowanie na najwyższym poziomie? Tak jest! Pierś z kurczaka kroimy w plastry i tłuczemy unikając jednocześnie utraty soczystości, a następnie zwijamy w roladki wraz z pysznym farszem. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Smarujemy roladki sosem beszamel, który przyrządzamy ze świeżymi ziołami i aromatycznym przyprawami, aby osiągnąć maksymalny efekt smakowy. Pieczemy je aż do momentu, kiedy ser się rozpuści i rumieni, co daje finałowy efekt kruchego, ale soczystego mięsa. Przepis ten jest przyjazny dla kieszeni, idealny dla całej rodziny i na pewno spotka się z ciepłym przyjęciem na każdym stole. Czas przygotowania jest także na tyle krótki, że danie to z powodzeniem można przyrządzić nawet po ciężkim dniu. Smacznego!
- Pierś z kurczaka kroimy w plastry, tłuczemy tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula zacznie się szklić, a pieczarki zaczną tracić wodę.
- Na każdym plastrze piersi kładziemy porcję farszu, zwijamy w roladkę i zabezpieczamy wykałaczką.
- Roladki smażymy na oleju na patelni, aż do momentu, kiedy zrobią się złote z każdej strony. Przekładamy je potem do naczynia żaroodpornego.
- W tym samym tłuszczu, na którym smażyły się roladki, zarumieniamy mąkę, a potem, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku.
- Zalewamy roladki sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
- Podajemy roladki gorące, posypane dodatkowo świeżym tymiankiem. Smacznego!