Udostępnij Zapisz Biszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki, np 3/4 szklanki cukru oraz 1 szkl. mąki) 3 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju 4 łyżki mąki tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa truflowa: 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 170 g trufli (czekoladowe cukierki) 1 …
🍴 Ciasto „Truflowy bananowiec” - to zasmakujesz tylko raz!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 6g
Składniki
- 200g ciemnej czekolady
- 3 duże dojrzałe banany
- 200g masła
- 200g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis
Ciasto „Truflowy bananowiec” to przepyszne połączenie delikatnej, ciemnej czekolady i słodkich owoców bananowych. To ciasto, które rozpływa się w ustach, a jego smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosty i szybki przepis, który zadowoli zarówno starszych, jak i młodszych słodyczowych łasuchów. Banany nadają ciastu miękkości i niepowtarzalnego, egzotycznego smaku, który idealnie komponuje się z ciemną czekoladą. Mimo iż ciasto jest proste do zrobienia, gwarantujemy, że zachwyci gości na każdym przyjęciu. Ten truflowy bananowiec to nie tylko bomba smaków, ale także sposób na domowy deser, który będzie wyglądał jak z finezyjnej cukierni. Wypróbuj nasz przepis - nie pożałujesz. To ciasto to idealny pomysł na weekendowy deser lub nieoczekiwany słodki poczęstunek. Minimalny wysiłek, a efekt... powalający! Poradnik krok po kroku sprawi, że ciasto „Truflowy bananowiec” będzie twoim domowym hitem!
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Pokrój banany na kawałki, a następnie zmiksuj je na jednolitą masę.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na kremową konstystencję. Dodaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
- Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz zmiksowane banany.
- Przełóż masę do natłuszczonej formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i suchy patyczek wyjmuje się czysty.
- Ostudź ciasto przed krojeniem. Smacznego!