Pyszne danie jednogarnkowe, mięciutkie pulpeciki z makaronem, wszystko na jednej patelni. Takie przepisy to ja lubię, mało mycia i mało pracy a cała rodzina zadowolona.... Polecam ... Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko, łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka mielona papryka, oregano, 1 cebula puszka pomidorów krojonych (400g) 200-250 g makaronu orzo (lub innego drobnego) 100g serka mascarpone (lub 50 ml śmietanki 30%) natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Do miski wrzucam mielone mięso, dodaje jajko, bułkę tartą, 2 ząbki czosnku, doprawiam solą pieprzem słodką mieloną papryką i oregano, dodaję również …
🍴 Pulpeciki z makaronem - danie jednogarnkowe
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 600 kcal
- Białko: 25g
- Węglowodany: 45g
- Tłuszcze: 30g
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- 1 szklanka makaronu świderki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- Sól, pieprz, oregano do smaku
- Oliwa do smażenia
- Szklanka bulionu warzywnego
Przepis
Pulpeciki z makaronem to niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Wykorzystanie dostępnych składników i prosta technika sprawiają, że jest to znakomity wybór na szybki, domowy obiad. Delikatne pulpeciki, przyrządzone z mięsa mielonego, bułki tartej i aromatycznego czosnku, doskonale komponują się z makaronem świderkami i sosem pomidorowym. Dopełnieniem całości jest aromatyczne oregano, które nadaje potrawie charakterystycznego, włoskiego smaku. Zarówno dorośli, jak i dzieci pokochają to danie za jego prostotę i smak. Całość przygotowujesz w jednym garnku, co znacznie ułatwia sprzątanie po gotowaniu. Przygotuj dzisiaj pulpeciki z makaronem i przekonaj się, jak smakują.
- W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Formujemy małe pulpeciki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pulpeciki i smażymy do zrumienienia.
- Dodajemy makaron, pomidory z puszki, bulion warzywny i oregano. Gotujemy na średnim ogniu aż makaron stanie się miękki.
- Pod koniec gotowania doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące.