Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką

Karolina
Ciasta
26.04.2024 14:23
Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką

I od razu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia. Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie. Zobaczcie, jak zrobić taki cud 😀 Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%) 50 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/oblednie-czekoladowe-ciasto-z-chrupka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 380kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 5 dużych jaj
  • 200g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 150g mąki
  • 50g kakao
  • szczypta soli
  • 100g chrupków czekoladowych

Przepis

To obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Znakomita gorzka czekolada idealnie komponuje się z chrupkami, które dodają deserowi ciekawego twistu. Jeśli jesteś miłośnikiem intensywnych smaków, to ciasto jest dla Ciebie. Jego miękka, lekko wilgotna struktura doskonale kontrastuje z chrupiącymi chrupkami czekoladowymi na wierzchu. Przepis jest prosty i szybki, idealny na last minute deser, kiedy nieoczekiwanie zawitają goście. To ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również robi wielkie wrażenie. Nie możesz przegapić tej czekoladowej rozkoszy. Spróbuj sam, a na pewno przekonasz się, że to najlepsze czekoladowe ciasto, jakie kiedykolwiek jadłeś. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, gwarantujemy, że będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę do pieczenia papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, a następnie odkładamy na bok.
  • W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • Do masy jajecznej powoli dodajemy stopioną czekoladę, ciągle ubijając.
  • Mąkę mieszamy z kakao i solą, a następnie dodajemy do masy czekoladowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do formy, posypujemy chrupkami czekoladowymi i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy schłodzone.