I od razu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia. Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie. Zobaczcie, jak zrobić taki cud 😀 Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%) 50 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę …
🍴 Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 6g
Składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 5 dużych jaj
- 200g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 150g mąki
- 50g kakao
- szczypta soli
- 100g chrupków czekoladowych
Przepis
To obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Znakomita gorzka czekolada idealnie komponuje się z chrupkami, które dodają deserowi ciekawego twistu. Jeśli jesteś miłośnikiem intensywnych smaków, to ciasto jest dla Ciebie. Jego miękka, lekko wilgotna struktura doskonale kontrastuje z chrupiącymi chrupkami czekoladowymi na wierzchu. Przepis jest prosty i szybki, idealny na last minute deser, kiedy nieoczekiwanie zawitają goście. To ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również robi wielkie wrażenie. Nie możesz przegapić tej czekoladowej rozkoszy. Spróbuj sam, a na pewno przekonasz się, że to najlepsze czekoladowe ciasto, jakie kiedykolwiek jadłeś. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, gwarantujemy, że będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę do pieczenia papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, a następnie odkładamy na bok.
- W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Do masy jajecznej powoli dodajemy stopioną czekoladę, ciągle ubijając.
- Mąkę mieszamy z kakao i solą, a następnie dodajemy do masy czekoladowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy, posypujemy chrupkami czekoladowymi i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy schłodzone.