Genialny sernik z rabarbarem

Aga
Ciasta
07.05.2024 12:44
Genialny sernik z rabarbarem

None

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/05/genialny-sernik-z-rabarbarem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Genialny sernik z rabarbarem

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 10 g

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 400 g serka śmietankowego
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przepis

Sernik z rabarbarem to genialna propozycja na wiosenny deser. Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej z kwaśnym rabarbarem daje niesamowity efekt! Ten sernik smakuje rewelacyjnie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, na którym spoczywa lekki krem serowy, a wszystko to ukoronowane warstwą soczystego rabarbaru... nie da się mu oprzeć! Można go przygotować na rodzinny obiad, na spotkanie ze znajomymi, ale też jako deser 'na poprawę humoru'. Spróbuj i przekonaj się sam!

  • Najpierw przygotowujemy spód. Masło ucieramy z 50 g cukru, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, układamy w formie i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
  • Dodatkowo w garnku gotujemy obrane i pokrojone łodygi rabarbaru z 50 g cukru. Gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie.
  • W międzyczasie robimy masę serową. Ucieramy serek ze 100 g cukru, dodajemy jajka i budyń. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  • Kiedy spód się upiecze, wyjmujemy go z piekarnika. Na spód wykładamy masę serową, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar.
  • Wszystko pieczemy razem 50 minut w 180 stopniach. Sernik powinien ładnie zbrązowieć. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.