None
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/05/genialny-sernik-z-rabarbarem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Genialny sernik z rabarbarem
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 10 g
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 400 g serka śmietankowego
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 5 jajek
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- cukier puder do posypania
Przepis
Sernik z rabarbarem to genialna propozycja na wiosenny deser. Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej z kwaśnym rabarbarem daje niesamowity efekt! Ten sernik smakuje rewelacyjnie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, na którym spoczywa lekki krem serowy, a wszystko to ukoronowane warstwą soczystego rabarbaru... nie da się mu oprzeć! Można go przygotować na rodzinny obiad, na spotkanie ze znajomymi, ale też jako deser 'na poprawę humoru'. Spróbuj i przekonaj się sam!
- Najpierw przygotowujemy spód. Masło ucieramy z 50 g cukru, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, układamy w formie i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
- Dodatkowo w garnku gotujemy obrane i pokrojone łodygi rabarbaru z 50 g cukru. Gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie.
- W międzyczasie robimy masę serową. Ucieramy serek ze 100 g cukru, dodajemy jajka i budyń. Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Kiedy spód się upiecze, wyjmujemy go z piekarnika. Na spód wykładamy masę serową, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar.
- Wszystko pieczemy razem 50 minut w 180 stopniach. Sernik powinien ładnie zbrązowieć. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.