Kapuśniak z młodej kapusty

Zupy
18.04.2024 11:17
Kapuśniak z młodej kapusty

Prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty! Taki uwielbiam najbardziej! To bardzo tradycyjny i stary przepis, do którego bardzo często wracam, kiedy sezon na młodą kapustę w pełni. Kapuśniak z młodej kapusty robi się ekspresowo, ponieważ młoda kapusta nie wymaga długiego czasu gotowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/kapusniak-z-mlodej-kapusty/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kapuśniak z młodej kapusty - smaczny obiad dla każdej rodziny

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 25 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Tłuszcz: 4.5 g
  • Węglowodany: 26.6 g
  • Białko: 3.2 g

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 litry bulionu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Kapuśniak z młodej kapusty to tradycyjna polska zupa, której nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak na pewno przypadnie do gustu każdemu domownikowi. Świeża młoda kapusta dodaje mu niepowtarzalnej słodyczy, natomiast pozostałe warzywa dopełnią całości. Dodatkowo, dzięki dużej ilości warzyw, kapuśniak jest pełen witamin i minerałów. Można go podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Na pewno będzie smakował nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Spróbuj zrobić kapuśniak z młodej kapusty według naszego przepisu - gwarantujemy, że pokochasz ten smak!

  • Przygotuj i umyj wszystkie warzywa. Kapustę poszatkuj, a ziemiaki pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kolejne 5 minut.
  • Do garnka wlej bulion, a następnie dodaj kapustę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Po ugotowaniu możesz dodać trochę majeranku dla poprawienia smaku. Podawaj z chlebem.