Chleb Pszenno Żytni Na Zakwasie Bez Długiego Wyrastania

Iwona
Śniadania
19.06.2020 17:07
Chleb Pszenno Żytni Na Zakwasie Bez Długiego Wyrastania

Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie. Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie. Składniki na jeden duży bochenek chleba: Zaczyn: - 7-10 g drożdży świeżych - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka mąki - 130 ml ciepłej wody Ciasto właściwe: - 100 g mąki razowej pszennej lub żytniej - 400 g mąki chlebowej typ 650 - 200-250 g zakwasu pszennego, czynnego, pracującego (wcześniej dokarmionego) - 2 płaskie łyżeczki soli (14 g) - 260 ml letniej wody - 2 łyżki oleju (niekonieczne ) Natomiast jeśli chcemy aby skórka była przyjemnie miękka, to po upieczeniu od razu ! zawijamy chlebek w lnianą lub bawełnianą ściereczkę w której pozwalamy mu całkowicie ostygnąć. Formujemy chlebek który kładziemy na blaszkę od piekarnika obsypaną dość mocną mąką (mogą być też płatki i mąką) Górę chlebka również obsypujemy mąką. Taki chlebek od niedawna piecze mój mąż i powiem Wam że wychodzi za każdym razem przepyszny, a jak jest przepyszny to muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Po tym czasie znów mieszamy przez około 3 minuty, następnie wyjmujemy z miski i przekładamy na stolnice obsypana mąką. Jeśli chcecie aby chlebek miał mocno chrupiącą skórkę to wstawiamy razem z chlebkiem do piekarnika, małe, naczynko z wodą lub spryskujemy piekarnik wodą. 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy i czekamy około 10 minut aby zaczęły pracować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/06/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-i-z.html