Ciasto kostka czarnoleska

Ciasta
12.04.2024 8:35
Ciasto kostka czarnoleska

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami zatopionymi w galaretce, kremem czekoladowym i bitą śmietaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-kostka-czarnoleska/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto kostka czarnoleska - klasyczna słodycz z dzieciństwa

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 6g
  • Węglowodany: 60g
  • Tłuszcze: 22g

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego (np. Nutella)

Przepis

Ciasto kostka czarnoleska to doskonały pomysł na szybki i prosty domowy deser. Jest to klasyczne ciasto z przepisu naszych mam i babć, które idealnie wpisuje się w klimat nostalgicznych słodkości z czasów dzieciństwa. Jego głównie atuty to przede wszystkim prostota wykonania i doskonały smak. Intensywny czekoladowy aromat idealnie komponuje się z delikatną i wilgotną strukturą ciasta. Wykończenie w postaci kremu czekoladowego nadaje mu dodatkowego uroku i smaku. Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady i tradycyjnych ciast. Bardzo dobrze smakuje na zimno, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Tak przygotowane ciasto kostka czarnoleska będzie smakowało nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Polecamy!

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj olej roślinny i mleko. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź, a następnie nałóż na wierzch krem czekoladowy. Ciasto krój na kwadraty i podawaj.

Wypieki Beaty