Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami zatopionymi w galaretce, kremem czekoladowym i bitą śmietaną.
🍴 Ciasto kostka czarnoleska - klasyczna słodycz z dzieciństwa
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Białko: 6g
- Węglowodany: 60g
- Tłuszcze: 22g
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie kremu czekoladowego (np. Nutella)
Przepis
Ciasto kostka czarnoleska to doskonały pomysł na szybki i prosty domowy deser. Jest to klasyczne ciasto z przepisu naszych mam i babć, które idealnie wpisuje się w klimat nostalgicznych słodkości z czasów dzieciństwa. Jego głównie atuty to przede wszystkim prostota wykonania i doskonały smak. Intensywny czekoladowy aromat idealnie komponuje się z delikatną i wilgotną strukturą ciasta. Wykończenie w postaci kremu czekoladowego nadaje mu dodatkowego uroku i smaku. Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady i tradycyjnych ciast. Bardzo dobrze smakuje na zimno, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Tak przygotowane ciasto kostka czarnoleska będzie smakowało nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Polecamy!
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj olej roślinny i mleko. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudź, a następnie nałóż na wierzch krem czekoladowy. Ciasto krój na kwadraty i podawaj.