Składniki /średnica 24 cm: – ok. 270-300g czekoladowych kruchych ciasteczek typu oreo – 250 g mascarpone – 1 kg zmielonego twarogu – 60 g masła – 6 jajek – 150 g cukru – 30 ml ekstraktu waniliowego – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g ricotty – 1/2 puszki masy kajmakowej propozycja podania: świeże owoce i mięta Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mikserem zmielony twaróg, ricottę, serek mascarpone oraz cukier. Następnie dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując. Na końcu ekstrakt waniliowy oraz 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Wszystko miksujemy aż uzyskamy gładką masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasteczka …
🍴 Pyszny i kremowy sernik z mascarpone
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520kcal
- Tłuszcz: 35g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 8g
Składniki
- 500g serka mascarpone
- 200g ciastek Digestive
- 100g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
Sernik z mascarpone to prawdziwy rarytas dla każdego miłośnika słodkości. Kremowa konsystencja mascarpone idealnie komponuje się z chrupiącym spodem z ciastek Digestive. Sernik jest bardzo prosty do przygotowania, a jego klasyczny smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym domownikom. Dodatek skórki z cytryny i wanilii sprawia, że sernik nabiera wyjątkowości i staje się prawdziwym symbolem domowej kuchni. Taki sernik można podać na koniec rodzinnej kolacji, ale sprawdzi się również jako deser na większe przyjęcie. Sernik z mascarpone to gwarancja sukcesu na każdym stole. Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność, a jego smak na długo zostaje w pamięci. Nie zwlekaj więc dłużej i już dziś zasłuż na miano mistrza cukiernictwa w swoim domu. Smacznego!
- Rozkrusz ciastka Digestive i wymieszaj je z roztopionym masłem. Tą mieszaniną wyłóż dno wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj ser mascarpone, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód i wyrównaj.
- Piecz sernik w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Sernik powinien być lekko brązowy i sprężysty w dotyku.
- Po upieczeniu ostudź sernik i przed podaniem schłodź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Smacznego!