Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Desery
10.04.2024 18:53
Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Składniki/1 porcja: – 250 ml mleka – 100 g gorzkiej czekolady min 70% – szczypta cynamonu – kilka pokrojonych ulubionych orzechów lub migdałów – śmietana 30-36 % do dekoracji Przygotowanie: Ubijamy bitą śmietanę (opcjonalnie można dodać trochę cukru – ja polecam bez ). Gorzką czekoladę rozpuszczamy w mleku i zagotowujemy. Następnie przelewamy do szklanki. Całość polewamy bitą śmietaną i posypujemy szczyptą cynamonu i np. Orzechami lub migdałami. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.i-lovelife.pl/kuchnia/goraca-czekolada-z-bita-smietana/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niesamowita Gorąca Czekolada z Puszystą Bitą Śmietaną

  • Liczba porcji: 1
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 5 min
  • Szacunkowy koszt: 5 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 21g
  • Węglowodany: 30g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Czekolada do posypania (opcjonalnie)

Przepis

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i szukasz ciepłego, kremowego napoju na zimowe wieczory, to ten przepis jest dla Ciebie. Gorąca czekolada z bitą śmietaną to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten napój jest idealny na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś, co Cię rozgrzeje. Gorąca, aksamitna czekolada połączona z kremową bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników, które zwykle mamy w domu i kilka minut, aby zrobić coś naprawdę pysznego. Ta gorąca czekolada jest aksamitna, bogata w smaku i podana z puszystą bitą śmietaną, która dodaje lekkości i kremowości. Czy może być coś lepszego na chłodny, zimowy dzień?

  • W małym garnku, podgrzewaj mleko na średnim ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Dodaj do garnka czekoladę i cukier. Energicznie mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem
  • Przelej gorącą czekoladę do kubka, na wierzch nałóż bitą śmietanę. Posyp startą czekoladą dla dodatkowego smaku i prezentacji.