Leśny mech z żelką truskawkową

Aga
Ciasta
11.04.2024 14:30
Leśny mech z żelką truskawkową

Ciasto ze szpinakiem truskawkami i bitą śmietaną

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/04/lesny-mech-z-zelka-truskawkowa.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Leśny mech z żelką truskawkową - zaskakujący deser pełen smaków natury

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • 234 kcal
  • 8g białko
  • 26g węglowodany
  • 12g tłuszcz

Składniki

  • 100 g kokosanki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g żelek truskawkowych
  • kolorant spożywczy
  • gałązki mięty do dekoracji

Przepis

Leśny mech z żelką truskawkową to deser, który zaskakuje nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Nie jednej osobie kojarzy się z leśnym spacerem, podczas którego odkrywamy naturalne aromaty i smaki. Ta propozycja to idealny sposob na przekazanie tych doznań w formie deseru. Lekki krem śmietankowy idealnie łączy się ze smakiem kokosanki oraz żelką truskawkową, co tworzy niepowtarzalną kompozycję. Prosty w przygotowaniu, ale zarazem niesamowicie efektowny - idealny na zakończenie rodzinnej kolacji lub imprezy z przyjaciółmi. Pomimo skromnej listy składników, to danie ma w sobie 'to coś', co sprawia, że nigdy dość nie możemy się nim nasycić. Zdecydowanie warte wypróbowania, zwłaszcza dla tych, którzy lubią połączenie słodko-kwasowych smaków deserów. Czas na nowe doznania smakowe - zanurz się w świecie leśnych aromatów z leśnym mechem z żelką truskawkową!

  • Rozpoczynając, umieść kokosankę na patelni i podgrzewaj aż stanie się chrupiąca. Ostudź ją i odłóż na bok.
  • Do gorącego garnka, dodaj żelki truskawkowe i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Dodaj do nich kolorant spożywczy - ilość według własnego uznania, aby uzyskać pożądany kolor. Ostudź i odłóż na bok.
  • W międzyczasie, w małym garnku podgrzewaj śmietankę z cukrem pudrem na średnim ogniu. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodaj do niej żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę wcześniej namocz w niewielkiej ilości wody. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Teraz czas na układanie deseru. Na spód kieliszka nakładamy kokosankę, na to wylewamy ostudzoną żelkę truskawkową. Następnie, na to nakładamy krem śmietankowy z żelatyną.
  • Deser wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby dobrze stężał. Przed podaniem udekoruj wybranymi gałązkami mięty. Smacznego!