Dietetyczny krupnik

Ewelina
11.09.2014 21:33
Dietetyczny krupnik

Przepis

Składniki:

ok. 2, 5 litra wody

200 g kaszy jęczmiennej

300 g piersi z kurczaka

3 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

5 dużych ziemniaków

3 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

pieprz, sól

świeży koperek

Do garnka wkładam pierś z kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie, dodaję sól do smaku, dolewam 2 litry wody i doprowadzam do zagotowania.

Kiedy pierś z kurczaka ugotuje się, wyciągam ją, pozostawiam do ostygnięcia, kroję w dość drobną kostkę i odstawiam na bok.

Następnie obieram marchew, pietruszkę i seler.

Warzywa myję, osuszam, ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do zupy.

Kiedy warzywa ugotują się, dodaję kaszę.

Na bieżąco uzupełniam ilość wody ponieważ kasza bardzo dużo jej wchłania.

Kiedy kasza będzie się gotowała, na sam koniec dorzucam ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuję całość jeszcze przez 15 - 20 minut.

Na sam koniec dodaję pokrojoną pierś kurczaka i

przyprawiam zupę do smaku solą oraz pieprzem.

Krupnik podaję gorący, ze świeżym koperkiem oraz pieczywem.