Zielone rożki naleśnikowe serem szynką i warzywami

cytrynowa babeczka
Przekąski
04.04.2024 11:31
Zielone rożki naleśnikowe serem szynką i warzywami

Wiosenne zielone rożki naleśnikowe z pysznym serem kozim szynką i świeżymi warzywami. Idealne na lunch do pracy lub kolację.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/zielone-rozki-nalesnikowe-serem-szynka-i-warzywami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zielone rożki naleśnikowe z serem, szynką i warzywami

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 571
  • Tłuszcz: 26,8g
  • Węglowodany: 57,4g
  • Białko: 26,4g

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść szpinaku
  • 200g sera feta
  • 100g dobrej jakości szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przepis

To jest pyszny i zdrowy przepis na zielone rożki naleśnikowe z serem, szynką i warzywami, który jest łatwy do wykonania i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Te aromatyczne i zaskakująco lekkie naleśniki są idealnym daniem na szybki lunch, piknik w plenerze czy prostą, ale elegancką kolację. Z nutą świeżego szpinaku w cieście naleśnikowym i bogatym w smaku farszem z sera fety, szynki i soczystych warzyw, z pewnością pokochasz te zielone rożki. Co więcej, gdy już opanujesz sztukę robienia naleśników, możesz eksperymentować z farszem, dodając swoje ulubione składniki. Dodaj odrobinę ostrości poprzez dodanie kilku plasterków chilli lub podkreśl smak fetą, dodając kilka listków świeżej mięty. Bez względu na to, jak zmodyfikujesz ten przepis, te zielone rożki naleśnikowe z serem, szynką i warzywami z pewnością będą smakować wyśmienicie.

  • W misce umieść mąkę, rozbite jajka, mleko oraz szczyptę soli. Dodaj do tego uprzednio umytą i sparzoną garść szpinaku. Wszystko razem porządnie zmiksuj na gładką masę.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, nalej na patelnię porcję ciasta naleśnikowego i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać, aby na jeden naleśnik zużywać mniej więcej 1/4 całego ciasta.
  • Podczas gdy naleśniki się smażą, możemy zająć się farszem. Ser feta kruszymy na drobne kawałki. Szynkę kroimy w cienkie paski, a warzywa - cebulę i paprykę - w drobną kostkę.
  • Na patelni podgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy ją przez około 2-3 minuty, a następnie dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy wszystko razem jeszcze przez około 5 minut.
  • Na usmażone naleśniki kładziemy farsz, a następnie zwijamy je w rożki. Gotowe naleśniki podajemy od razu, choć równie dobrze smakują również na zimno.