Naleśniki z boczniakami

Beata
Obiad
04.04.2024 8:26
Naleśniki z boczniakami

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/nalesniki-z-boczniakami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne naleśniki z boczniakami

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 13 g

Składniki

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • 500g boczniaków
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • świeże zioła do dekoracji

Przepis

Naleśniki z boczniakami to doskonała propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Niezwykle proste w przygotowaniu danie, które zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Delikatne, domowe naleśniki idealnie łączą się z intensywnym smakiem boczniaków. Dodaj do tego lekko słodkawą cebulę, podkreśloną solą i pieprzem, a zyskasz połączenie idealne. Naleśniki z boczniakami to danie, które na stałe zagości w Twoim domowym menu. Maszeruj do kuchni i przekonaj się o tym na własnej skórze!

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj jajka, mleko i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładkie ciasto naleniowe. Odstaw je na 15 minut.
  • Podczas gdy ciasto odstaje, przygotuj farsz. Boczniaki oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę, dopóki nie stanie się złotobrązowa. Następnie dodaj boczniaki i dusić wszystko razem, aż grzyby będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na rozgrzanej i posmarowanej masłem patelni piecz naleśniki z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik posmaruj farszem, a następnie zwiń w rulon. Posyp je przed podaniem świeżymi ziołami.
  • Smacznego!