Dzisiaj mam przyjemność podzielić się z Wami przepisem na kakaową babkę serową. Ta delikatna, wilgotna babka zachwyca swoim głębokim smakiem kakao i kremowego serka ricotta, tworząc prawdziwy raj dla podniebienia. Serdecznie polecam Wam również kolejne przepisy na słodkie babki: SKŁADNIKI Kakaowa babka serowa 400 g ricotty (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki pszennej 150 g oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego 150 g cukru 30 g kakao (bez cukru) 16 g proszku do pieczenia 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 laska wanilii 1 łyżka rumu 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) szczypta soli Dekoracja cukier puder kawałeczki gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Kakaowa babka serowa …
🍴 Kakaowa babka serowa - idealna na popołudniową kawę
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 10g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 7g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki twarogu tłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przepis
Kto nie uwielbia pysznego, domowego ciasta do popołudniowej kawy? Dziś polecam kakaową babkę serową, której przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli naszych domowników. Ciasto jest miękkie, puszyste i mocno czekoladowe, a w środku ukrywa ciekawą serową niespodziankę. Twarożek idealnie komponuje się z ciemnym ciastem, tworząc niezapomniane doświadczenie smakowe. Dodatkowym atutem jest niewygórowana cena - wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Dzięki prostym krokom w przepisie, nawet początkujący cukiernicy poradzą sobie z jego przygotowaniem. Biorąc pod uwagę czas i koszt przygotowania, jest to jedno z najlepszych ciast, które mogę polecić. Bez względu na to, czy planujesz spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad, czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego - ta babka idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Smacznego!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko i olej. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Twaróg zmielmy z śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
- Do formy na babkę wlewamy część ciasta, a następnie dodajemy masę serową. Przykrywamy resztą ciasta.
- Pieczemy w piekarniku około 50 minut. Po upieczeniu odczekujemy 20 minut, a następnie wyjmujemy babkę z formy.
- Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.