Sernik na delicjach z polewą czekoladową. Pyszny, wilgotny i delikatny! A do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Ten serniczek zawsze wychodzi pyszny, więc poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni!
🍴 Sernik z delicjami i polewą czekoladową
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 420 kcal
- Tłuszcz: 22g
- Węglowodany: 46g
- Białko: 9g
Składniki
- 500 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- 200 g masła
- 200 g ciastek digestive
- 200 g delicji
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany 30%
Przepis
Ten przepis na sernik z delicjami i polewą czekoladową, to prawdziwy hit wśród deserów. Kremowy, delikatny sernik z owocowym akcentem w środku i nieziemską polewą czekoladową. Można go przygotować na różne okazje i na pewno zawsze będzie się podobał. Przygotowanie sernika jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością Was zachwyci. Ten sernik nie jest zbyt słodki, dzięki czemu idealnie komponuje się z gorzką czekoladą. Świetnie smakuje na zimno, po kilku godzinach w lodówce. Polecamy go również jako deser po obiedzie lub podwieczorek. Spróbuj go sam!
- Rozkrusz ciastka digestive i wymieszaj z roztopionym masłem. Wylep foremkę do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
- W międzyczasie utrzyj serek twarogowy z cukrem, dodaj jajka, budyń waniliowy i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na masę serową wyłóż pokrojone na kawałki delicje. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 1 godziny.
- Gorzka czekolada rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Polewę czekoladową polej po ostudzonym serniku.
- Odczekaj kilka godzin aż sernik z polewą dobrze się schłodzi. Smacznego!