Sałatka warstwowa z brzoskwiniami

Ewa
Sałatki
15.03.2024 7:12
Sałatka warstwowa z brzoskwiniami

Udostępnij Zapisz Smaczna i pięknie prezentująca się sałatka warstwowa to obowiązkowy punkt imprezowego czy świątecznego menu. Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki warstwowe, a sałatka ryżowa z kurczakiem i brzoskwiniami jest kolejną propozycją do kolekcji. Sałatka cieszy oko słoneczną barwą. Jest smaczna, aczkolwiek wiem, że część osób niekoniecznie lubi owoce w sałatkach. Jeśli lubisz, spróbuj jej koniecznie. 1 szkl. ryżu (parboiled/basmati) 2 pojedyncze piersi kurczaka ulubione przyprawy (u mnie to mielona papryka słodka i ostra, szczypta curry, szczypta imbiru oraz sól i pieprz). 1 czerwona papryka 1 duży lub 2 małe pory 1 puszka kukurydzy 1 puszka brzoskwiń …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/03/15/salatka-warstwowa-z-brzoskwiniami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sałatka Warstwowa z Brzoskwiniami - Idealna na Każdą Okazję!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcz: 9g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis

Ta sałatka warstwowa z brzoskwiniami to idealny przepis na letnią ucztę albo jako dodatek do grilla. Jej niezwykła kombinacja smaków zachwyci każdego - słodkość dojrzałych brzoskwiń, chrupkość świeżych warzyw i lekkość sera feta tworzą fenomenalne trio. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno zasługuje na pochwały. To doskonały sposób, aby dodać trochę koloru i odmienności do codziennych posiłków. Sałatka jest lekka, ale sycąca dzięki dodatkowi sera feta. Spróbujcie koniecznie tej niezwykłej kompozycji smaków, a na pewno nie będziecie żałować.

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Sałatę myjemy i siekamy, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie półkrążki, a papryki w słupki.
  • Przechodzimy do przygotowania sosu. W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Teraz czas na układanie sałatki. Na dno miski wykładamy sałatę, następnie na nią cebulę, papryki, kawałki brzoskwiń i na końcu pokruszony ser feta. Całość polewamy przygotowanym sosem.
  • Czynności te powtarzamy, aż skończą nam się składniki, ostatnia warstwa powinna to być feta i polewana sos. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.