Karkówka duszona z cebulą

Ewa
Obiad
13.03.2024 8:11
Karkówka duszona z cebulą

Udostępnij Zapisz Pyszna karkówka duszona w cebuli. Doskonała w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty czy tartych buraczków z cebulą. Przepis jest prosty, choć wymaga od nas dłuższego gotowania. Duszenie na wolnym ogniu daje nam gwarancję pysznego, miękkiego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach. To jedno z tych dań, które lubię przygotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa dni – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! około 600 g karkówki 3-4 cebule 2 małe ząbki czosnku 3/4 szkl. bulionu mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz oliwa do smażenia Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki. Mięso kroimy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/03/13/karkowka-duszona-z-cebula/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niesamowicie aromatyczna karkówka duszona z cebulą

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 480 kcal
  • Tłuszcz: 28g
  • Węglowodany: 9g
  • Białko: 48g

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szklanka ciepłego bulionu

Przepis

Ta niesamowicie aromatyczna karkówka duszona z cebulą to idealne danie na rodzinny obiad. Karkówka dzięki długiemu duszeniu staje się niezwykle miękka i soczysta. Dodatek cebuli, czosnku oraz przypraw sprawia, że danie ma intensywny, satysfakcjonujący smak, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co więcej, jest to danie, które nie wymaga dużo pracy, wystarczy tylko przygotować składniki, a potem wszystko odbywa się praktycznie samo. Taki obiad to także świetna okazja do zaserwowania gościom czegoś wyjątkowego, co na pewno zapadnie im w pamięć. Zastosowanie w przepisie tradycyjnych polskich składników i przypraw sprawia, że jest to danie, które idealnie wpisuje się w naszą rodzimą kuchnię.

  • Karkówkę dokładnie umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż karkówkę z każdej strony na złoty kolor.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Dodaj do obsmażonej karkówki razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Całość podlej bulionem, przykryj i duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Podawaj karkówkę duszoną z cebulą z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i surówką.