Przepis
RASSOLNIK- KUCHNIA ROSYJSKA
Bardzo smaczna i bardzo popularna na wschodzie zupa.Odpowiednik polskiej ogórkowej:) Jest bardzo duży przepisów, dziś podaję jeden z nich.
Składniki na 3 litry wody:
0,5 gk. mięsa z kością (np. karkówka)
0,5 szkl. pęczaka
4 średnie ogórki kiszone
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
2 łiście laurowe
2 łyżki oleju
sól
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień, gdy pojawi się piana usuwamy ją. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i na średnim ogniu gotujemy mięzo przez godzinę.
Pęczak płuczemy, zalewamy 1,5 szkl. wody, trochę solimy i gotujemy na małym ogniu do gotowości.
Warzywa obieramy. Cebulę siekamy, marchewkę nacieramy na tarce. Na patelnię nalewamy 2 łyzki oleju i wrzucamy cebulę, obsmażamy przez 2 min. następnie wrzucamy marchewkę i obsmażamy przez kolejne 3-4 min. Na koniec dodajemy przecier, wszystko dobrze mieszamy.
Gdy mięso już będzie miękkie, wyjmujemy go i kroimy na niewielkie kawałki. W tym czasie do garnka dodajemy zasmażkę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kilku minutach dodajemy pęczak oraz drobno pokrojone ogórki wraz z sokiem. Całość gotujemy przez kolejne 5 min., jeżeli zajdzie taka potrzeba to doprawiamy solą. Smacznego!