RASSOLNIK- KUCHNIA ROSYJSKA

Ewelina
Zupy
10.09.2014 20:07
RASSOLNIK- KUCHNIA ROSYJSKA

Przepis

RASSOLNIK- KUCHNIA ROSYJSKA

Bardzo smaczna i bardzo popularna na wschodzie zupa.Odpowiednik polskiej ogórkowej:) Jest bardzo duży przepisów, dziś podaję jeden z nich.

Składniki na 3 litry wody:

0,5 gk. mięsa z kością (np. karkówka)

0,5 szkl. pęczaka

4 średnie ogórki kiszone

2 duże ziemniaki

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

2 łiście laurowe

2 łyżki oleju

sól

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień, gdy pojawi się piana usuwamy ją. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i na średnim ogniu gotujemy mięzo przez godzinę.

Pęczak płuczemy, zalewamy 1,5 szkl. wody, trochę solimy i gotujemy na małym ogniu do gotowości.

Warzywa obieramy. Cebulę siekamy, marchewkę nacieramy na tarce. Na patelnię nalewamy 2 łyzki oleju i wrzucamy cebulę, obsmażamy przez 2 min. następnie wrzucamy marchewkę i obsmażamy przez kolejne 3-4 min. Na koniec dodajemy przecier, wszystko dobrze mieszamy.

Gdy mięso już będzie miękkie, wyjmujemy go i kroimy na niewielkie kawałki. W tym czasie do garnka dodajemy zasmażkę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kilku minutach dodajemy pęczak oraz drobno pokrojone ogórki wraz z sokiem. Całość gotujemy przez kolejne 5 min., jeżeli zajdzie taka potrzeba to doprawiamy solą. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną