- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
2 litry wody
500 g karkówki, pokrojonej w plastry
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach
woda z ogórków do smaku
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
1/2 szklanki kaszy pęczak
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
2 łyżki oleju
Przepis
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy na nim mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 70 minut na średnim ogniu.
2. W czasie, gdy nasz wywar się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Kaszę pęczak przygotowujemy o 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu. Odstawiamy na bok.
3. Gotowy wywar przecedzamy, mięso odkładamy na chwilę na bok do lekkiego przestygnięcia, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Do wywaru dodajemy kaszę, ogórki, podsmażoną marchew, poszarpane mięso i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i wodą z ogórków. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przed podaniem możemy zabielić śmietaną (ale nie musimy, i bez tego zupa jest bardzo kaloryczna ;)) Smacznego!
*** PO WIĘCEJ INSPIRUJĄCYCH PRZEPISÓW ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG! ***