Ciasto Kapryśnica to pyszny i efektowny deser, który szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Składa się z ciasteczkowego spodu, gotowanej masy serowej i bitej śmietany na wierzchu. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie. Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia, jedynie trzeba uważać podczas gotowania masy serowej, aby się nie przypaliła i nie miała grudek. Jeśli jednak cały czas będziemy ją energicznie mieszać i gotować na małym ogniu, to nic niepożądanego nie powinno się wydarzyć. Składniki na ciasto Kapryśnica: Spód: 180 g herbatników kakaowych 100g masła Masa serowa: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 5 jajek rozmiar M 200 g …
🍴 Ciasto Kapryśnica - sernik gotowany z bitą śmietaną
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 480 kcal
- Tłuszcze: 30 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 12 g
Składniki
- 1 kg sera białego
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany 30% do ubicia
- 3 opakowania cukru wanilinowego
- 300 g herbatników
- 60 g masła do spodu
- 1 łyżka kakao
Przepis
Ciasto Kapryśnica to wyjątkowy deser, którym zachwycisz swoją rodzinę i znajomych. Efektowny wygląd i niepowtarzalny smak to tylko niektóre z atutów tej propozycji. Ta kapryśnica to oryginalna wersja sernika, która wyróżnia się swoją kremową konsystencją. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy na pewno przewyższy Twoje oczekiwania. Ciasto jest lekko słodkie, z niesamowitym waniliowym aromatem, który idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sera. Spód z herbatników dodaje mu chrupkości, a ubita śmietana czyni całość niezwykle puszystą. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Spróbuj zrobić to ciasto, a na pewno będziesz chciał do niego wracać!
- Rozkrusz herbatniki i połącz z roztopionym masłem oraz kakao. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Rozłóż masę herbatnikową na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm) i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ser zmiel trzykrotnie, a następnie połącz z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Masę serową gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj cukier waniliowy.
- Ubij śmietanę na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
- Gotowy sernik wylej na schłodzony spód herbatnikowy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami.