Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Milena
Obiad
03.06.2020 13:05
Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Składniki na kluski śląskie (około 4 porcje): 1 kg ziemniaków jajko około 150 g mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jedną z części wyjmujemy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę do tego poziomu, ile było wcześniej ziemniaków. Kluski śląskie to klasyk polskiej kuchni, który znają wszyscy, nie tylko na Śląsku. Zmniejszamy moc palnika, tak aby woda tylko lekko wrzała i partiami wrzucamy do niej kluski, po około 10-12. Kluski gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli nie macie wagi, jest jeszcze jeden sposób na odmierzenie składników. W misce uklepujemy ziemniaki i masę dzielimy na cztery części. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie pośrodku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2011/10/kluski-slaskie/