Jak weekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;) Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :)
🍴 Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują - Idealny Deser z Nietuzinkową Nutą Egzotyki
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 582 kcal
- Tłuszcze: 32,5 g
- Węglowodany: 61,3 g
- Białko: 10,8 g
Składniki
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 200 g kajmaku
- 3 świeże marakuje
Przepis
Wyobraź sobie delikatną, niemalże rozpływającą się w ustach kostkę serowo kajmakową z egzotyczną nutą marakui. To połączenie smaków jest absolutnie niezapomniane. Kremowy serek, intensywny kajmak i aromatyczna marakuja tworzą deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy zmiksować herbatniki z masłem, a następnie stworzyć masę serową z cudownym dodatkiem kajmaku. Marakuja dodana pod koniec pieczenia sprawia, że wierzch ciasta staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. To idealna propozycja na uroczysty obiad, spotkanie ze znajomymi, a nawet na specjalną okazję. Spróbuj zrobić ten deser - gwarantujemy, że pokochasz ten niezwykły smak.
- Zacznij od przygotowania spodu deseru. Herbatniki zmiksuj do konsystencji piasku, a następnie połącz z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wylej na dno formy do pieczenia.
- Ser śmietankowy ubij z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami na gładką masę. Na koniec dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj.
- Masę serową wylej na herbatnikowy spód w formie. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
- Pod koniec pieczenia dodaj marakuję - wydrąż owoce i wyłóż zawartość na wierzch ciasta. Posyp cukrem puder i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Przed podaniem deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzony.