Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują

Iwona
Ciasta
02.02.2024 19:09
Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują

Jak weekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;) Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2024/02/kostka-serowo-kajmakowa-z-marakuja.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują - Idealny Deser z Nietuzinkową Nutą Egzotyki

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 582 kcal
  • Tłuszcze: 32,5 g
  • Węglowodany: 61,3 g
  • Białko: 10,8 g

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 500 g serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 200 g kajmaku
  • 3 świeże marakuje

Przepis

Wyobraź sobie delikatną, niemalże rozpływającą się w ustach kostkę serowo kajmakową z egzotyczną nutą marakui. To połączenie smaków jest absolutnie niezapomniane. Kremowy serek, intensywny kajmak i aromatyczna marakuja tworzą deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy zmiksować herbatniki z masłem, a następnie stworzyć masę serową z cudownym dodatkiem kajmaku. Marakuja dodana pod koniec pieczenia sprawia, że wierzch ciasta staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. To idealna propozycja na uroczysty obiad, spotkanie ze znajomymi, a nawet na specjalną okazję. Spróbuj zrobić ten deser - gwarantujemy, że pokochasz ten niezwykły smak.

  • Zacznij od przygotowania spodu deseru. Herbatniki zmiksuj do konsystencji piasku, a następnie połącz z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wylej na dno formy do pieczenia.
  • Ser śmietankowy ubij z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami na gładką masę. Na koniec dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj.
  • Masę serową wylej na herbatnikowy spód w formie. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
  • Pod koniec pieczenia dodaj marakuję - wydrąż owoce i wyłóż zawartość na wierzch ciasta. Posyp cukrem puder i piecz jeszcze przez 10 minut.
  • Przed podaniem deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzony.