Babka zebra

Wielkanoc
31.01.2024 12:21
Babka zebra

Wielkanoc to wyjątkowy czas, który kojarzy nam się z wieloma tradycjami kulinarnymi. Pośród tradycji wielkanocnych nie można zabraknąć Wielkanocnej babki, pełnej aromatu, smaku i pięknego zapachu. Babka zebra, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, będzie idealnym wyborem na święta wielkanocne. Jest pyszna, łatwa do zrobienia i pięknie prezentuje się na stole.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/babka-zebra/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Babka zebra - idealne ciasto na każdą okazję

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 370 kcal
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 7 g

Składniki

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Przepis

Babka zebra to klasyczne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. Jego elegancki wzór i delikatny smak na pewno przyciągną uwagę wszystkich łasuchów. Przygotowanie tego ciasta jest prostsze, niż może się wydawać. Sekret tkwi w układaniu ciasta na przemian - jasnego i ciemnego, które w piekarniku samo rozpływa się, tworząc efektowny wzór zebry. Dodatkowo, do jego wykończenia możemy użyć cukru pudru, który doda elegancji naszemu wypiekowi. Babka zebra to również doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą zdecydować się, czy mają ochotę na ciasto czekoladowe, czy waniliowe. Dzięki naszemu przepisowi, mogą cieszyć się obiema wersjami jednocześnie! Polecamy także eksperymentowanie z dodatkami - może własnie Twoja wersja babki zebry z dodatkiem orzechów, kokosu czy cynamonu przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie, ale stanie się hitem wszystkich spotkań towarzyskich.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko i olej, dokładnie mieszamy.
  • Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  • Na środku tortownicy (26 cm średnicy) układamy na przemian łyżkę ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto samo rozpływa się tworząc wzór zebry.
  • Pieczemy około 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.