🍴 Mini jogurtowo-jabłkowe placuszki - tylko 20 minut!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 250 kcal
- 10g tłuszczu
- 25g węglowodanów
- 10g białka
Składniki
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Przepis
Mini jogurtowo-jabłkowe placuszki to prosty i ekonomiczny przepis na smaczny deser. Są niewielkie, więc idealnie nadadzą się jako przekąska na imprezę lub jako deser po obiedzie. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 20 minut, a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, to jest to idealny przepis dla Ciebie - oprócz jabłek i jogurtu, będziesz potrzebować tylko kilku dodatkowych składników. Mimo niewielkiej ilości cukru, placuszki są słodkie i aromatyczne dzięki cynamonowi i miodowi. Na pewno przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej, możesz je podać z różnymi dodatkami - na przykład z jogurtem, miodem lub owocami. Nie zwlekaj więc i przekonaj się, jak pyszne są te placuszki!
- Na początek obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Następnie wymieszaj je z jogurtem, miodem, jajkami, mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż każdą stronę placuszków na złoty kolor.
- Gdy placuszki są gotowe, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło, posypane dodatkowym cynamonem lub miodem.