Przepis na sernik kokosowy z polewą czekoladową
🍴 Wyborny sernik kokosowy
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500 kcal
- Tłuszcze: 30g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 15g
Składniki
- 500g twarogu sernikowego
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Przepis
Sernik kokosowy to świetny sposób na przepyszny i oryginalny deser. Delikatny twarożek, komponujący się z subtelnym smakiem mleka i wiórków kokosowych, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nie tylko miłośnikom kokosa. Proces pieczenia jest proste i nie wymaga specjalnego sprzętu ani umiejętności. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników oraz nieco czasu. Na koniec, dołożenie ciasta francuskiego daje sernikowi chrupkości i dodaje mu charakteru. Sernik kokosowy to idealny deser na spotkanie z rodziną, imprezę lub po prostu do popołudniowej kawy. Jest wystarczająco prosty, żeby przyciągnąć początkujących kucharzy, ale jednocześnie na tyle wykwintny, żeby zachwycić nawet doświadczonych smakoszy. Przygotuj go sam i przekonaj się, jak bardzo jest delikatny i pyszny. Na pewno nie pożałujesz swojej decyzji i będziesz chciał zrobić go ponownie.
- Przełóż twaróg do miski, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej masło, aż do rozpuszczenia i dodaj do twarogu. Wymieszaj.
- Dodaj po jednym jajku jednocześnie, dokładnie mieszając po każdym.
- Dodaj wiórki kokosowe, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną do miski. Wymieszaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozłóż ciasto na blaszce. Na cieście rozłóż ciasto francuskie, tak aby pokryło całe ciasto.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.