Rozetki, czyli „przepyszki”

Desery
27.01.2024 14:21
Rozetki, czyli „przepyszki”

Przepis na rozetki, czyli ciasteczka smażone

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/rozetki-czyli-przepyszki/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Rozetki - przepis na "przepyszki" kuchni polskiej

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280 kcal
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Białko: 3 g

Składniki

  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka smalcu
  • szczypta soli
  • słonecznikowy olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Jeśli zastanawiasz się nad nowymi pomysłami na słodki poczęstunek, to niniejszy przepis jest jak znalazł. Rozetki są doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju spotkania – od rodzinnych obiadów, po większe imprezy. To tradycyjne polskie ciastko, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć wydaje się skomplikowane, jego przygotowanie jest dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest tutaj dobra organizacja i precyzja. Dzięki temu twoje rosetki staną się prawdziwym hitem każdego spotkania. Musisz tylko pamiętać o jednym – rosetki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Dlatego też, zawsze przygotowuj je tuż przed podaniem. To gwarancja, że każdy kęs będzie rozpływał się w ustach. Przygotuj się na chwilę słodkiego szaleństwa i odrobinę kulinarnego relaksu. To przepis, który pokochasz za prostotę i smak. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję.

  • Zmiksuj jajka z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Dodaj spirytus, smalec, sól oraz mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Powinno powstać gładkie i elastyczne ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
  • Wykrawaj z ciasta koła o średnicy około 8 cm. Na każdym kole zrób 4 nacięcia, tak aby powstał kształt krzyża.
  • Każde koło zagnań tak, aby powstała rosetka. Nacięcia powinny tworzyć „płatki” rosetki.
  • Rozgrzej olej w głębokim rondlu. Smaż rosetki na złoty kolor, a potem odsącz je na ręczniku papierowym.
  • Posyp rosetki cukrem pudrem przed podaniem.