Tegoroczny karnawał dobiega powoli końca, ale mam dla Ciebie jeszcze jedna inspirację, czyli donuty z piekarnika.
🍴 Domowe Donuty z Piekarnika
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 90 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 52 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody
- Dodatkowo: różne posypki
Przepis
Kto nie uwielbia donutów? Te okrągłe, słodkie pączki z dziurką w środku to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Donuty zdecydowanie kojarzą się z radością, dlatego tak chętnie sięgamy po nie na różne okazje. Jednak donuty ze sklepu często są tłuste i ciężkostrawne, bo są smażone na głębokim tłuszczu. Dlatego mam dla Ciebie alternatywę - donuty z piekarnika. Są równie pyszne, ale znacznie lżejsze. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, a z pewnością dostarczy Ci dużo radości. Dodatkowym atutem tych donutów jest to, że są mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Dzięki temu mogą je jeść nawet osoby, które dbają o linię. Ten przepis jest na tyle prosty, że donuty z piekarnika możesz zrobić nawet z dziećmi. To świetna okazja, by spędzić czas razem i nauczyć maluchy pieczenia. A kiedy donuty już upieczesz, czas na najfajniejszą część - dekorowanie. Tu możesz puścić wodze fantazji. Polecam różne posypki, jak np. kolorowe draże, posypka czekoladowa czy migdały. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mniam!
- Przesiej mąkę do miski, dodaj suchą drożdż, cukier i sól, wymieszaj.
- Podgrzej mleko, ale uważaj, aby nie było gorące. Dodaj do niego masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Do miski z mąką dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz mleko z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj wszystko, aż ciasto będzie gładkie.
- Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Wytnij kółka, a w środku każdego z nich mniejsze kółko, tworząc kształt donuta.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Donuty piecz około 15 minut, aż będą złoto-brązowe.
- Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z wodą. Gdy donuty ostygną, zanurz je w lukrze i posyp ulubionymi posypkami.