Przepis na naleśniki piernikowe

Śniadania
29.01.2024 9:42
Przepis na naleśniki piernikowe

Przepis na czekoladowe naleśniki o smaku piernikowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/przepis-na-nalesniki-piernikowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Naleśniki Piernikowe - Idealny Deser Na Święta!

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Tłuszcze: 5g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dżem lub powidła śliwkowe do podania

Przepis

Naleśniki piernikowe to prawdziwe cudo na świątecznym stole. Nie tylko pięknie pachną i smakują, ale także wprowadzają wyjątkowy, świąteczny nastrój. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Cynamon i przyprawa do piernika dodają naleśnikom unikalnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Na koniec warto podać je z dżemem lub powidłami, które jeszcze bardziej podkreślą świąteczny charakter tego deseru. Naleśniki piernikowe są nie tylko smaczne, ale także szybko się je robi. Wystarczy chwila przygotowania, a można cieszyć się wyjątkowym smakiem. Bez względu na to, czy szukasz pomysłu na śniadanie, czy na deser - naleśniki piernikowe zawsze będą dobrym wyborem. Spróbuj przepisu - gwarantujemy, że nie pożałujesz!

  • W misce wymieszać mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, cukier i szczyptę soli.
  • Dodaj jajka i mleko, a następnie dobrze wymieszaj wszystko razem, aby uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek.
  • Nagrzej patelnię z odrobiną oleju. Nalej cienką warstwę ciasta, rozprowadź po całej powierzchni patelni i smaż na średnim ogniu do momentu, aż naleśniki będą złote z obu stron.
  • Powtarzaj proces, aż skończy się ciasto. Podawaj z ulubionym dżemem lub powidłami.