Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem

Łukasz
Śniadania
27.01.2024 17:17
Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem

Przepis na domowe bajgle z sezamem podane z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem niczym słynne nowojorskie lox bagels.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/01/domowe-bajgle.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 45 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 480 kcal
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Białko: 28 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250-300 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 200 g twarogu półtłustego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego
  • 200 g wędzonego łososia

Przepis

Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem to fantastyczna propozycja na sycące i niezwykle smaczne śniadanie lub brunch. Robienie bajgli samodzielnie wcale nie jest trudne, a smak domowego pieczywa nieporównywalny jest z tym kupnym. Koperkowy twarożek stanowi doskonałe uzupełnienie chrupiących bajgli, a wędzony łosoś dodaje potrawie wykwintności. To połączenie smaków na pewno zaspokoi gusty nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie tej potrawy wydaje się być skomplikowane, ale w istocie jest bardzo proste, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak pyszne mogą być domowe bajgle!

  • Zacznij od zrobienia ciasta. W misie miksera umieść mąkę, drożdże, sól, cukier, olej i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.
  • Wyjmij ciasto z misy, uformuj kulkę i umieść w natłuszczonym naczyniu, przykrywając ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Podziel wyrośnięte ciasto na 6 równych części. Uformuj z nich kulkę, a następnie przy pomocy palca utwórz w każdej z nich dziurę. Bajgle ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą bajglę posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
  • Podczas pieczenia bajgli przygotuj twarożek. Twaróg zmiel trzykrotnie, a następnie dodaj do niego drobno posiekany koperek, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy bajgle ostygną, przekrój je na pół i posmaruj koperkowym twarożkiem. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia.
  • Gotowe bajgle podawaj na śniadanie lub brunch. Smacznego!