Czekoladowy biszkopt Wiktorii

Ciasta
24.01.2024 13:59
Czekoladowy biszkopt Wiktorii

Przepis na czekoladowy biszkopt Wiktorii z kremem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowy-biszkopt-wiktorii/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Czekoladowy biszkopt Wiktorii - przepis na niebiańskie ciasto

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 328 kcal
  • Tłuszcze: 17g
  • Węglowodany: 41g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • samarkand figi

Przepis

Czekoladowy biszkopt Wiktorii to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników ciast. Miękkie, puszyste ciasto połączone z intensywnie czekoladowym kremem to kompozycja, której ciężko się oprzeć. Nasz przepis jest dość prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu jest idealny dla osób na każdym poziomie zaawansowania. Dodatek fig daje ciastu niepowtarzalny smak i elegancki wygląd, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Czekoladowy biszkopt Wiktorii jest doskonałym deserem na różne okazje - od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Jeśli jesteś fanem czekolady, ten przepis jest obowiązkowy!

  • Zacznij od podgrzania piekarnika do 190 stopni Celsjusza. Następnie przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • W osobnej misce rozpuść masło i wbij do niego jajka, dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko razem.
  • Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj.
  • Podziel ciasto na dwie części i wlej je do osobnych okrągłych foremek. Piecz przez około 30 minut.
  • Tymczasem przygotuj nadzienie czekoladowe. W misce umieść pokrojoną na małe kawałki czekoladę i zalej śmietanką. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, dopóki czekolada nie stopi się całkowicie.
  • Gdy biszkopty ostygną, posmaruj jeden z nich czekoladą, a następnie przykryj drugim. Resztą czekolady posmaruj wierzch ciasta.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone figi. Czekoladowy biszkopt Wiktorii gotowy!