Przepis na Frittelle di Carnevale czyli karnawałowe pączki, to włoska słodka tradycja, która rozkwita podczas karnawału.
🍴 Frittelle di Carnevale - tradycyjne włoskie przysmaki, które pokochasz!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 45 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- Sok i skórka z cytryny
- 50 ml rumu
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przepis
Frittelle di Carnevale to tradycyjne włoskie przysmak, który pochodzi z Wenecji. Te małe, puszyste kule ciasta smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie obsypane cukrem pudrem. Są one nieodłącznym elementem włoskiego karnawału, ale smakują równie dobrze o każdej porze roku. Ciasto na frittelle jest jednocześnie proste i niezwykle aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki cytrynowej i rumu. Sama przygotowanie jest prawdziwą przyjemnością, a gotowe frittelle znikają ze stołu w mgnieniu oka. Choć najlepiej smakują na gorąco, są równie pyszne nawet po kilku godzinach. Spróbuj, a przekonasz się, jak niezwykłe smaki kryją się w tej prostej potrawie!
- Rozpuść drożdże w letnim mleku. Zmieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj jaja, zaczyn drożdżowy, skórkę z cytryny i rum. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Odstaw ciasto, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
- Podgrzej olej w głębokim rondlu. Za pomocą dwóch łyżek formuj kęsy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone frittelle odsącz na ręczniku papierowym, a następnie obsyp cukrem pudrem.