Czekoladowe banoffee przepis

Ciasta
24.01.2024 13:50
Czekoladowe banoffee przepis

Przepis na czekoladowe banoffee, czyli tartę czekoladową z bananami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-banoffee/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Czekoladowe banoffee - królowa deserów

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 550 kcal
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 58g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 200g herbatników
  • 100g roztopionego masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 3 dojrzałe banany
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Przepis

Czekoladowe banoffee to prawdziwa uczta dla łasuchów. Spróbuj tego wyjątkowego przepisu, a może on stać się jednym z twoich ulubionych. Zrównoważona czekolada łączy się z kremowym, słodkim mlekiem skondensowanym, którego smak jest jednocześnie wyrazisty i delikatny. Dodatkowo, dojrzałe banany dodają deserowi naturalnej słodyczy, a chrupiący spód doda ciastu odpowiedniej struktury. To przepis, do którego warto wracać. Nie tylko na specjalne okazje, ale i na każdą chwilę, kiedy masz ochotę pozwolić sobie na małe, słodkie co-nieco. Czekoladowe banoffee to przepis na prawdziwe, czyste, kulinarnie zadowolenie. Dostarcza on uczucie zadowolenia, które trwa, długo po tym, jak ostatni kęs zniknie. To nie tylko sprawa smaku - ale także tekstury i sycącego uczucia, które dostarcza. Więc dlaczego by nie zrobić sobie małej przyjemności i nie spróbować tego wyjątkowego przepisu? Może się okazać, że czekoladowe banoffee stanie się twoim nowym ulubionym deserem.

  • Rozpocznij od przygotowania spodu tortu. Herbatniki umieść w plastikowym woreczku i rozkrusz za pomocą wałka do ciasta. Następnie połącz rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem.
  • Rozsmaruj powstałą masę na dnie formy do pieczenia (o średnicy około 23 cm) i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Podgrzewaj mleko skondensowane w garnku na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż zgęstnieje i zmieni kolor na ciemny karmelowy. Regularnie mieszaj, aby nie przypalić.
  • Banany obierz i pokrój na plasterki. Rozłóż je równomiernie na spodzie ciasta.
  • Pokrojoną czekoladę stop na parze, a następnie zalej nią banany.
  • Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  • Wystudź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Smacznego!