Ryżowe kulki z mięsem

Beata
Obiad
22.01.2024 6:52
Ryżowe kulki z mięsem

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/01/ryzowe-kulki-z-miesem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ryżowe kulki z mięsem: szybka przekąska z dalekiego wschodu

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250
  • Białko: 15g
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 30g

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przepis

Ryżowe kulki z mięsem to przepyszna przekąska, która zapewni Ci wyjątkowe doznania smakowe. Są one inspirowane kuchnią z Dalekiego Wschodu, jednak są na tyle proste, że można je przygotować w zaciszu własnej kuchni. Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to przede wszystkim ryż i mięso mielone, które podkreślone jest smakiem cebuli i czosnku. Dodatek sosu sojowego nadaje całemu danie orientalnego charakteru. Jako przekąska świetnie sprawdzi się na imprezie, jako dodatek do obiadu, a nawet jako samodzielne danie. Co ważne, potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale również nisko kaloryczna i pełna białka, co z pewnością docenią osoby dbające o linię. Przygotowanie ryżowych kulek z mięsem nie jest skomplikowane, a dzięki naszemu przepisowi na pewno Ci się uda. Smacznego!

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Podsmaż mięso mielone na patelni z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli i czosnku. Przypraw do smaku solą, pieprzem i dodaj sos sojowy.
  • Połóż na dłoni łyżkę ugotowanego ryżu, na środku ułóż niewielką porcję mięsa mielonego. Przykryj drugą łyżką ryżu i uformuj kulki.
  • Smaż kulki na gorącym oleju aż do zrumienienia.
  • Podawaj z sosem sojowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook