Przepis
Kruche ciasto
250 g mąki tortowej
200 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru przesianego
szczypta soli
2 żółtka
Nadzienie:
200 g orzechów laskowych wyłuskanych
150 g brązowego cukru (można też użyć białego)
150 g masła
3 łyżki mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 łyżka miodu (użyłam z kwiatów pomarańczy)*
Do garnuszka włożyć masło, cukier i mleko. Gotować cały czas mieszając przez 3 minuty. Dodać orzechy i miód. Mieszając gotować przez kolejne 3 minuty. Dodać wanilię, zamieszać i wystudzić.
Przyrządzić kruche ciasto łącząc wszystkie składniki przy pomocy dłoni lub miksera. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 1 godzinę. Wyłożyć formę do tarty ciastem**, na nie wyłożyć nadzienie orzechowe i piec w 30 minut w temperaturze 180 stopni C.