Kimchi guk - koreańska zupa z kimchi

Łukasz
Zupy
15.01.2024 8:03
Kimchi guk - koreańska zupa z kimchi

Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi, znana również jako kimchi jjigae to pyszna rozgrzewająca zupa, przypominająca pikantny kapuśniak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/01/kimchi-guk.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kimchi Guk - Zaczaruj swój kuchnię smakami Korei

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150
  • Tłuszcz: 6g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 500 g Kimchi
  • 1 litr bulionu ekologicznego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól do smaku

Przepis

Kimchi Guk to typowa koreańska zupa na bazie kimchi - tradycyjnie kiszonej kapusty pełnej smaku i zdrowia. Ciepła i przytulna, ta zupa jest idealna na zimne wieczory i pomoże Ci rozgrzać się od środka. Ta zupa to prawdziwa eksplozja smaków - kwaskowatość kimchi, słodycz cebuli, aromatyczne przyprawy. Możesz ją podać jako przystawkę, ale jest na tyle sycąca, że świetnie sprawdzi się jako lekki obiad. Jeśli nie jesteś weganinem, możesz dodać do swojej zupy kawałki mięsa lub tofu dla dodatkowego białka. Przygotowanie tej zupy jest naprawdę proste i szybkie. Smak tej zupy jest intensywny i bogaty, a jednocześnie subtelny. Każdy łyk jest uczuciem wybuchu smaku. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem kuchni koreańskiej, powinieneś spróbować tej zupy. Jest to doskonała propozycja dla osób, które chcą wzbogacić swoje posiłki o nowe smaki i doświadczenia. A więc, co czekasz? Zrób tę zupę już dzisiaj i przekonaj się, jak smakuje Korea.

  • W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy drobno pokrojone kimchi i podsmażamy przez około 5 minut.
  • Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy kolejne 2 minuty.
  • Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
  • Po upływie tego czasu dodajemy sos sojowy i paprykę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą.