Czekoladowe ciasto z fasoli

Ciasta
09.01.2024 13:52
Czekoladowe ciasto z fasoli

Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-ciasto-fasoli/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Czekoladowe ciasto z fasoli - pyszne i zdrowe!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 354 kcal
  • Tłuszcz: 16g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 9g

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g cukru trzcinowego

Przepis

Czy kiedykolwiek próbowałeś ciasta czekoladowego z fasoli? Jeśli nie, to jest to idealny czas, aby rozpocząć swoją przygodę z tym niekonwencjonalnym wypiekiem. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ale także dla każdego, kto szuka zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ciast czekoladowych. Fasola dodaje ciastu wilgotności i masy bez dodatku mąki, a czekolada i kakao gwarantują intensywny, czekoladowy smak. To ciasto jest proste do wykonania, a jego delikatna struktura i bogate smaki z pewnością zaskoczą niejednego łasucha. Dodatkowo, to ciasto jest bardzo sycące, więc kawałek wystarczy, aby zaspokoić nawet największą potrzebę słodyczy. Spróbuj tego ciasta już dziś i przekonaj się, jak pyszne potrafi być ciasto z fasoli!

  • Fasolę odcedzamy z zalewy i blendujemy na gładką masę.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru.
  • Dodajemy do miski fasolę, rozpuszczoną czekoladę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do formy na ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.

Wypieki Beaty