Pionowy tort śmietankowo wiśniowy

Aga
Ciasta
11.01.2024 14:55
Pionowy tort śmietankowo wiśniowy

Leciutki i pyszny tort, który zaskakuje swoim wyglądem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/01/pionowy-tort-smietankowo-wisniowy.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pionowy tort śmietankowo-wiśniowy - raj dla miłośników deserów

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 380 kcal
  • Tłuszcze: 14 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Białko: 7 g

Składniki

  • 4 duże białka jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przepis

Ten pionowy tort śmietankowo-wiśniowy z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach! Jego niepowtarzalny wygląd i jeszcze bardziej niezapomniany smak sprawią, że będzie to deser, o którym wszyscy będą mówić. Ze świeżymi wiśniami i ubitą śmietanką, to idealny deser na ciepłe, letnie dni. Czy jest coś lepszego niż słodko-kwaśne wiśnie połączone z kremową śmietanką? My nie sądzimy! Przygotowanie go może zająć trochę czasu, ale gwarantujemy, że warto. Świetnie sprawdzi się na urodzinach, imprezach czy romantycznej kolacji. Wiśnie dodają mu nie tylko smaku, ale również koloru, co czyni go niezwykle atrakcyjnym wizualnie. Do tego całość jest delikatnie słodka, ale nie przesłodzona, dzięki czemu z pewnością przypasuje nawet tym, którzy nie są wielkimi fanami słodyczy. Tak więc jeśli szukasz pomysłu na niebanalny deser, który zrobi wrażenie na wszystkich, ten tort jest właśnie tym, czego potrzebujesz.

  • Nagrij piekarnik do 180°C. Użyj formy do pieczenia o średnicy 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką.
  • Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przygotuj wiśnie: gotuj je z cukrem na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż puszczą sok i zmiękną.
  • Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i żelatynę. Ułożona uprzednio warstwa wiśni pokryj warstwą śmietanki.
  • Ostudź tort i powtarzaj czynność z wiśniami i śmietanką do skończenia składników.
  • Tort schłodź i ozdób według uznania, np. świeżymi wiśniami i posypką czekoladową.