Przepis na sernik czarnoleski

Ciasta
10.01.2024 9:58
Przepis na sernik czarnoleski

Przepis na czekoladowy sernik czarnoleski z wiśniami i bitą śmietaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-czarnoleski/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sernik Czarnoleski - tradycyjna słodkość z nutą nostalgii

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 355 kcal
  • Tłuszcz: 14,5 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 14,5 g

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 1 paczka suchego ciasta drożdżowego
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Skórka z jednej cytryny
  • Sok z jednej cytryny
  • 150 g rodzynek
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania

Przepis

Sernik czarnoleski to jeden z najbardziej znanych i lubianych polskich deserów. Jego tradycyjna receptura przetrwała próbę czasu i do dzisiaj jest chętnie przygotowywana w polskich domach. Proces tworzenia tego ciasta jest dość prosty, więc nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu, powinna poradzić sobie z tym przepisem. Sernik charakteryzuje się delikatnym, kremowym smakiem, który idealnie komponuje się ze słodkością rodzynek. Skórka z cytryny i sok z cytryny dodają mu świeżości, a cukier puder na wierzchu - delikatności. Jest to idealny deser na każdą okazję - od codziennego popołudniowego słodkiego momentu, po uroczyste rodzinne spotkania. Choć przepis jest prosty, wymaga pewnej cierpliwości - ciasto należy piec około godziny, jednak efekt końcowy jest tego warty. Jeżeli jesteś fanem tradycyjnych polskich deserów, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Choć sernik czarnoleski to klasyczne ciasto, za każdym razem, kiedy je upieczesz, przypomina o tradycji i smaku prawdziwego domowego wypieku.

  • Twaróg zmielić trzy razy lub zblendować na gładki krem.
  • Z masła, cukru, żółtek, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, skórki i soku z cytryny oraz szczypty soli zrobić krem.
  • Dodajemy do niego twaróg i dobrze mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
  • Na końcu dodajemy rodzynki, ciasto wyrabiamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.