Przepis na placki z wiśniami i nutellą
🍴 Słodkie placki z wiśniami i nutellą - idealny deser na każdą okazję
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcz: 16g
- Węglowodany: 55g
- Białko: 8g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki świeżych wiśni bez pestek
- 1 słoik Nutelli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na słodkie placki z wiśniami i Nutellą. Jest to jeden z tych deserów, który sprawdzi się na każdą okazję. Niezależnie czy szukasz pomysłu na szybki deser po obiedzie, czy chcesz zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym daniem - ten przepis jest dla Ciebie. Co więcej, przygotowanie tych słodkości nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Najważniejsze są tu oczywiście wiśnie - słodko-kwaśne owoce, które idealnie komponują się z Nutellą, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Placki z wiśniami i Nutellą to doskonały sposób na przekształcenie zwyczajnych placków na coś wyjątkowego. Przygotuj je raz, a na pewno będziesz do nich wracać. Smacznego!
- W dużej misce umieść mąkę, jaja, mleko, sól oraz cukier. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być nieco gęstsze od typowego ciasta na naleśniki.
- Obrane z pestek wiśnie wrzuć do rondelka, dodaj odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, aż wiśnie zaczną puszcząć sok. Następnie odcedź je, ale zachowaj sok do późniejszego użycia.
- Na średniej patelni rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię po jednej duża łyzce ciasta, na każdy placek nałóż kilka wiśni. Smaż placki na średnim ogniu, aż będą złoto-brązowe z obu stron.
- Gotowe placki podawaj ciepłe, posmarowane Nutellą i posypane cukrem pudrem. Do placków podaj także odrobinę soku, który powstał podczas gotowania wiśni.