Przepis na włoskie ciastka cantucci z żurawiną
🍴 Cantucci z żurawiną - Tradycyjne włoskie ciasteczka z nutą migdałów i żurawiny
- Liczba porcji: 24
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 185 kcal na porcję
- Tłuszcze: 7g
- Węglowodany: 27g
- Białko: 4g
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g bezglutenowych płatków migdałowych
- 80 g suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 1 łyżka mielonej skórki z cytryny
- 1 łyżka mielonej skórki z pomarańczy
Przepis
Cantucci z żurawiną to tradycyjne włoskie ciasteczka, które swoją popularność zawdzięczają swojemu unikalnemu smakowi i chrupkości. Te pyszne ciasteczka są idealne na śniadanie, deser czy przekąskę podczas popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatek migdałów i żurawiny dodaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przygotowanie ich wcale nie jest skomplikowane, a dzięki naszemu przepisowi na pewno Ci się uda. Wystarczy kilka prostych składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Sequoia migdały i żurawinę idealnie komponują się z delikatnym smakiem ciasteczek. W dodatku, suszona żurawina dodaje im nie tylko smaku, ale także pięknego, czerwonego koloru. Cantucci z żurawiną to świetny sposób na wprowadzenie do swojej kuchni dań o włoskich korzeniach. Są one nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawierają migdały, które są bogatym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Zatem do dzieła! Przygotuj te pyszne ciasteczka, a potem usiądź wygodnie, zrelaksuj się i ciesz się ich niesamowitym smakiem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodaj migdały i żurawinę, a następnie wymieszaj wszystko razem.
- W małej misce ubij jajka, a następnie dodaj do nich mieloną skórkę cytrynową i pomarańczową. Wymieszaj wszystko razem, a następnie dodaj do większej miski.
- Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Podziel ciasto na dwa równa kawałki i uformuj z nich wałki o długości około 25 cm. Połóż wałki na przygotowanej blaszce.
- Piecz przez około 25 minut, aż ciasteczka zaczną się zarumieniać. Po upieczeniu ostudź je na blaszce przez około 10 minut, a następnie pokrój na kawałki o szerokości około 2 cm.