Rozgrzewający krem z brokuła

Ewelina
Zupy
07.09.2014 21:26
Rozgrzewający krem z brokuła

Przepis

Rozgrzewający krem z brokuła

Zupa - krem z brokuła idealnie wpasowuje się w jesienne menu gdy za oknem jest zimno, a my mamy ochotę rozgrzać się porządnie.

Aromatyczna zupka przygotowana na bulionie jest treściwa i sycąca, najlepiej podawać ją z naszymi ulubionymi dodatkami - grzankami, makaronem czy serem.

Składniki:

na 2 - 3 porcje

1 litr bulionu warzywnego

1 duży brokuł (ok. 500 g) może być mrożony

1 biała część pora

1 marchew

2 duże ziemniaki

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

pieprz, sól do smaku

szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

1 łyżka masła

1/3 szklanki śmietanki kremówki w wersji dietetycznej jogurt naturalny

W głębokim rondelku roztapiam masło, dodaję pokrojonego pora oraz czosnek, duszę chwilę na małym ogniu.

Następnie dokładam różyczki brokuła, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewam całość bulionem i gotuję ok. 25 minut do miękkości.

Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę, lekko przestygniętą zupę miksuję na gładki, aksamitny krem.

Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, ponownie zagotowuję i podaję z ulubionymi dodatkami.