Ciasto góra lodowa przepis

Ciasta
03.01.2024 10:00
Ciasto góra lodowa przepis

Przepis na ciasto góra lodowa z kremem i polewą z mlekiem w proszku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-gora-lodowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto góra lodowa - orzeźwiająca przekąska na gorące dni

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 300 kcal
  • tłuszcz: 15g
  • węglowodany: 40g
  • białko: 5g

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przepis

Ciasto góra lodowa to idealny deser na gorące lato. Jego orzeźwiający smak i efektowny wygląd na pewno zaskoczą Twoich gości. Przygotowanie go jest wyjątkowo proste, a efekt końcowy z pewnością przyniesie Ci wiele satysfakcji. Głęboki smak ananasa połączony z lekko kwasową nutą galaretki cytrynowej oraz słodkim posmakiem galaretki truskawkowej tworzy niepowtarzalne połączenie, które działa niezwykle orzeźwiająco w gorące dni. Ciasto jest również atrakcyjne wizualnie - kolorowe warstwy galaretki pięknie prezentują się na klasycznym tle ciasta. Dodatkowo, jest to przepis niezwykle ekonomiczny - jego przygotowanie nie wymaga wielu składników, a cena nie przekracza 25 zł. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - na pewno zaskoczysz swoich gości niebanalnym smakiem i wyglądem tego ciasta.

  • Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, jajko, masło, proszek do pieczenia) dokładnie wymieszać i wyłożyć na formę.
  • Ciasto piec ok 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu ostudzić.
  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jak już wystygnie, ale będzie jeszcze płynna, zalać nią ciasto.
  • Kiedy galaretka już zastygnie, na jej wierzch ułożyć odsączone kawałki ananasa.
  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką żelatyny. Połączyć śmietankę z galaretką i wyłożyć na kawałki ananasa.
  • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dokładnie zastygło. Po tym czasie jest gotowe do podania.