Muffinki z kawałkami czekolady i kremem mascarpone - przepis podstawowy

Daria
Przepisy
07.09.2014 15:51
Muffinki z kawałkami czekolady i kremem mascarpone - przepis podstawowy

Przepis

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cukru wanilinowego

szczypta soli

opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej

1 szklanka mleka

1 duże jajko // 2 małe jajka

½ szklanki oleju roślinnego

opakowanie serka mascarpone

opakowanie śmietanki 36%

3 łyżeczki cukru pudru

3 krople aromatu waniliowego

Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia):

Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”.

Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę!

Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :)

Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie.