Przepis
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 szklanka mleka
1 duże jajko // 2 małe jajka
½ szklanki oleju roślinnego
opakowanie serka mascarpone
opakowanie śmietanki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia):
Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”.
Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę!
Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :)
Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie.