Miękkie pierniczki z melasą

Desery
16.12.2023 12:31
Miękkie pierniczki z melasą

Przepis na miękkie pierniki z melasą

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/miekkie-pierniczki-melasa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Miękkie pierniczki z melasą - idealne na świąteczny stół

  • Liczba porcji: 30
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 18 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 365 kcal
  • Tłuszcze: 8 g
  • Węglowodany: 66 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 125 g melasy cukrowej
  • 1 cytryna (do otarcia skórki)

Przepis

Pierniczki to tradycyjne świąteczne ciasteczka, które docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Cynamon, przyprawa do piernika i melasa nadadzą im wyjątkowego, świątecznego smaku. Przygotowanie pierniczków to także świetna zabawa dla całej rodziny – maluchy z chęcią pomogą wycinanie ciastek foremkami. To idealna okazja, żeby zaskoczyć najmłodszych i wprowadzić ich w klimat nadchodzących świąt. Pierniczki są miękkie, aromatyczne i przepyszne. Sprawdzą się jako deser po świątecznym obiedzie, ale także jako drobne co nieco do kawy czy herbaty. Co ważne, są łatwe w przygotowaniu, a większość składników na pewno masz już w swojej kuchni. Skosztuj raz, a na pewno będziesz chciał powtórzyć to doświadczenie. Coroczne pieczenie pierniczków może stać się piękną rodzinna tradycją, której nie sposób zastąpić. A smak domowych pierniczków? Nieporównywalny z żadnym innym!

  • Do miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, sodę, cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier brązowy i melasę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj rozpuszczone masło z cukrem i melasą. Wbij jajka i wymieszaj. Dodaj startą skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
  • Wyłoż ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Foremką wycinaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piecz ok. 10-12 minut, do momentu aż będą lekko brązowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.