Przepis na miękkie pierniki z melasą
🍴 Miękkie pierniczki z melasą - idealne na świąteczny stół
- Liczba porcji: 30
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 90 min
- Szacunkowy koszt: 18 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 365 kcal
- Tłuszcze: 8 g
- Węglowodany: 66 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 125 g melasy cukrowej
- 1 cytryna (do otarcia skórki)
Przepis
Pierniczki to tradycyjne świąteczne ciasteczka, które docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Cynamon, przyprawa do piernika i melasa nadadzą im wyjątkowego, świątecznego smaku. Przygotowanie pierniczków to także świetna zabawa dla całej rodziny – maluchy z chęcią pomogą wycinanie ciastek foremkami. To idealna okazja, żeby zaskoczyć najmłodszych i wprowadzić ich w klimat nadchodzących świąt. Pierniczki są miękkie, aromatyczne i przepyszne. Sprawdzą się jako deser po świątecznym obiedzie, ale także jako drobne co nieco do kawy czy herbaty. Co ważne, są łatwe w przygotowaniu, a większość składników na pewno masz już w swojej kuchni. Skosztuj raz, a na pewno będziesz chciał powtórzyć to doświadczenie. Coroczne pieczenie pierniczków może stać się piękną rodzinna tradycją, której nie sposób zastąpić. A smak domowych pierniczków? Nieporównywalny z żadnym innym!
- Do miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, sodę, cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier brązowy i melasę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj rozpuszczone masło z cukrem i melasą. Wbij jajka i wymieszaj. Dodaj startą skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
- Wyłoż ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Foremką wycinaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki piecz ok. 10-12 minut, do momentu aż będą lekko brązowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.