Makowiec zakręcony

Ciasta
16.12.2023 12:34
Makowiec zakręcony

Przepis na drożdżowy makowiec zakręcony

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/makowiec-zakrecony/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Makowiec Zakręcony - Tradycyjne Smaki Świąt

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 180 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 550 kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 70g
  • Białko: 12g

Składniki

  • 500g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 50g rodzynek
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Ten przepis na makowiec zakręcony to prawdziwy hit każdych świąt. Nie ma nic lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto, które możemy zaserwować naszym najbliższym w szczególnie świąteczne dni. Ciasto jest aromatyczne i wilgotne, a dzięki drożdżom jest lekkie. Makowiec zakręcony zaskoczy Cię swoją prostotą, a jednocześnie wyjątkowym smakiem. Długo utrzymuje świeżość i co najważniejsze, smakuje tak jak te wypiekane przez nasze babcie! Dodatkowo, łatwo dostępne składniki oraz klarowny przepis, sprawić mogą, że przystąpisz do dzieła razem z najmłodszymi. Nie ma lepszej zabawy niż wspólne wypieki! Śmiało możecie tworzyć swoje warianty tego ciasta, dodając do masy makowej orzechy, migdały, a nawet suszone owoce. Niezależnie od ostatecznego wyboru - makowiec zakręcony smakuje fantastycznie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i delektowania się tradycyjnym smakiem świąt.

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, pozostaw na 15 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, żółtka, sól, resztę cukru. Dodaj przestudzone, rozpuszczone masło i spirytus. Na końcu dodaj rozczyn z drożdży. Wyrabiaj ciasto przez około 15-20 minut aż będzie gładkie.
  • Pozostaw ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie, odsącz go z wody i zmiel w maszynce do mielenia maków.
  • Dodaj do maku cukier, miód, rodzynki, skórkę z cytryny oraz cynamon, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 1cm. Na cieście rozprowadź masę makową, zostawiając pół centymetra od brzegów. Zwiń ciasto w roladę, przez przekręcanie podłużne brzegi do środka.
  • Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
  • Po ostygnięciu możesz polać makowiec lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wypieki Beaty