Przepis na drożdżowy makowiec zakręcony
🍴 Makowiec Zakręcony - Tradycyjne Smaki Świąt
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 180 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 550 kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 70g
- Białko: 12g
Składniki
- 500g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100g masła
- 2 łyżki spirytusu
- 1 kg maku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu
- 50g rodzynek
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przepis
Ten przepis na makowiec zakręcony to prawdziwy hit każdych świąt. Nie ma nic lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto, które możemy zaserwować naszym najbliższym w szczególnie świąteczne dni. Ciasto jest aromatyczne i wilgotne, a dzięki drożdżom jest lekkie. Makowiec zakręcony zaskoczy Cię swoją prostotą, a jednocześnie wyjątkowym smakiem. Długo utrzymuje świeżość i co najważniejsze, smakuje tak jak te wypiekane przez nasze babcie! Dodatkowo, łatwo dostępne składniki oraz klarowny przepis, sprawić mogą, że przystąpisz do dzieła razem z najmłodszymi. Nie ma lepszej zabawy niż wspólne wypieki! Śmiało możecie tworzyć swoje warianty tego ciasta, dodając do masy makowej orzechy, migdały, a nawet suszone owoce. Niezależnie od ostatecznego wyboru - makowiec zakręcony smakuje fantastycznie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i delektowania się tradycyjnym smakiem świąt.
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, pozostaw na 15 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, żółtka, sól, resztę cukru. Dodaj przestudzone, rozpuszczone masło i spirytus. Na końcu dodaj rozczyn z drożdży. Wyrabiaj ciasto przez około 15-20 minut aż będzie gładkie.
- Pozostaw ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie, odsącz go z wody i zmiel w maszynce do mielenia maków.
- Dodaj do maku cukier, miód, rodzynki, skórkę z cytryny oraz cynamon, a następnie dobrze wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1cm. Na cieście rozprowadź masę makową, zostawiając pół centymetra od brzegów. Zwiń ciasto w roladę, przez przekręcanie podłużne brzegi do środka.
- Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
- Po ostygnięciu możesz polać makowiec lukrem lub posypać cukrem pudrem.