Wieniec bezowy świąteczny

Ciasta
16.12.2023 12:37
Wieniec bezowy świąteczny

Przepis na wieniec bezowy z kremem i granatem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/wieniec-bezowy-swiateczny/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Wieniec bezowy świąteczny - królewski deser na świąteczny stół

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 75 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 398 kcal
  • Tłuszcz: 27g
  • Cukry: 41g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 8 białek
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru do śmietanki
  • maliny, czarna porzeczka, kiwi - owoce do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Przepis

Wieniec bezowy to przepyszny i efektowny deser, który jest jednocześnie prosty w przygotowaniu. Delikatna i chrupiąca beza kontrastuje z aksamitną bitą śmietaną i soczystymi owocami. Ten deser mimo swojej prostoty, wygląda na talerzu niezwykle efektownie, przypominając prawdziwą świąteczną dekorację. Pieczenie bezy wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Ten deser z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i będzie pięknym zakończeniem świątecznego posiłku. Owocowy wieniec bezowy to połączenie klasycznej bezy z egzotycznymi owocami, które zaskoczy wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Podany na świątecznym stole wieniec bezowy będzie prawdziwą gwiazdą wieczoru.

  • Ubij białka na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
  • Na pergaminie wyrysuj okrąg o średnicy około 22 cm. Za pomocą szpatułki nałóż bezę na pergamin, tworząc okrąg zgodnie z wyrysowanym wzorem. W środku utwórz wgłębienie.
  • Wstaw wieniec do nagrzanego do 140 stopni C piekarnika i piecz przez około 2 godziny. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Pozostaw bezę do wystudzenia.
  • Śmietankę ubij z cukrem do momentu, kiedy stworzy zwartą masę. Wystudzony wieniec napełnij bitą śmietaną. Udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.