Przepis na wieniec bezowy z kremem i granatem
🍴 Wieniec bezowy świąteczny - królewski deser na świąteczny stół
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 75 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 398 kcal
- Tłuszcz: 27g
- Cukry: 41g
- Białko: 3g
Składniki
- 8 białek
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru do śmietanki
- maliny, czarna porzeczka, kiwi - owoce do dekoracji
- cukier puder do posypania
Przepis
Wieniec bezowy to przepyszny i efektowny deser, który jest jednocześnie prosty w przygotowaniu. Delikatna i chrupiąca beza kontrastuje z aksamitną bitą śmietaną i soczystymi owocami. Ten deser mimo swojej prostoty, wygląda na talerzu niezwykle efektownie, przypominając prawdziwą świąteczną dekorację. Pieczenie bezy wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Ten deser z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i będzie pięknym zakończeniem świątecznego posiłku. Owocowy wieniec bezowy to połączenie klasycznej bezy z egzotycznymi owocami, które zaskoczy wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Podany na świątecznym stole wieniec bezowy będzie prawdziwą gwiazdą wieczoru.
- Ubij białka na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
- Na pergaminie wyrysuj okrąg o średnicy około 22 cm. Za pomocą szpatułki nałóż bezę na pergamin, tworząc okrąg zgodnie z wyrysowanym wzorem. W środku utwórz wgłębienie.
- Wstaw wieniec do nagrzanego do 140 stopni C piekarnika i piecz przez około 2 godziny. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Pozostaw bezę do wystudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem do momentu, kiedy stworzy zwartą masę. Wystudzony wieniec napełnij bitą śmietaną. Udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.