Przepis na szybki i prosty piernik z przepisu Ani Starmach
🍴 Ekspresowy piernik na święta
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kaloryczność: 380 kcal
- Tłuszcze: 14 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 7 g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka orzechów lub bakalii na górę
Przepis
Ten ekspresowy przepis na piernik na święta to klasyk, który nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Piernik jest smakowity, miękki i pachnący, dzięki dodatku miodu i specjalnej przyprawy do piernika. Super! Co więcej, przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Specjalna mieszanka miodu, masła i jajek nadaje naszym piernikom niesamowitej głębi smaku. Orzechy lub bakalie dodane na wierzch dodają dodatkowego chrupkości i sprawiają, że ciasto wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Zapewniamy Cię, że ten piernik zniknie z talerzy w mgnieniu oka! Dodatkowo, możemy z łatwością dostosować przepis do własnych preferencji, dodając różne przyprawy, bakalie czy orzechy według własnego uznania. Więc jeśli szukasz prostego, a jednocześnie niezwykle smacznego przepisu na świąteczne ciasto, nasz ekspresowy piernik na pewno spełni twoje oczekiwania. Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę do pieczenia.
- W mikserze, ubij razem cukier, miód i masło, na gładką, kremową konsystencję. Dodaj jajka, jedno na raz, ubijając dobrze po każdym dodaniu.
- W osobnej misce wymieszaj suchą mąkę, przyprawę do piernika, sodę i sól. Powoli dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, ubijając do połączenia.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i posyp na górze orzechami lub bakaliami.
- Piecz w piekarniku przez około godzinę, aż tester wyjdzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia, zanim pokroisz na porcje.