Szklarnia z piernika

Łukasz
Boże Narodzenie
16.12.2023 9:57
Szklarnia z piernika

Szklarnia z piernika krok po kroku z szablonem. Przepis na ciasto wraz z instrukcją przygotowania piernikowej szklarni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2023/12/szklarnia-z-piernika.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szklarnia z piernika - idealna na święta

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 420kcal
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 70g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 375g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 125g masła
  • 175g cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 200g cukru pudru do lukru
  • białko z jednego jajka do lukru
  • rośliny cukrowe do dekoracji

Przepis

Pragniesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym świątecznym wypiekiem? Szklarnia z piernika to świetny sposób na wprowadzenie nieco magii do domowych świąt. Pięknie wyglądająca i równie smakowita, będzie idealnym elementem świątecznego stołu. Piernikowe ściany i dach, udekorowane lukrem i cukrowymi roślinami, tworzą niepowtarzalny efekt. Wykonanie szklarni może wydawać się trudne, ale z naszym przepisem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Piernikowe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak zachwyci każdego. Ważne jest staranne wycięcie wszystkich elementów szklarni i ich pieczenie. Następnie, przy pomocy lukru, składamy naszą szklarnię i dekorujemy według uznania. Całość prezentuje się niezwykle efektownie, a przy tym jest niezwykle smaczna. Nie zwlekaj, zaskocz bliskich niebanalnym piernikowym wypiekiem już dzisiaj!

  • W dużym naczyniu mieszamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, a następnie zagniatamy ciasto.
  • Dodajemy do miski cukier, jajka i miód. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy powoli mąkę ze składnikami suchymi, cały czas mieszając.
  • Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 3mm i wycinamy elementy szklarni według szablonu.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka pieczemy przez około 10-12 minut, aż do zrumienienia.
  • Po upieczeniu elementów, składamy szklarnię posługując się lukrem utworzonym z cukru pudru i białka. Na koniec dekorujemy cukrowymi roślinami.