Tatar wołowy z ogórkiem i grzybkami

Ewelina
07.09.2014 8:19
Tatar wołowy z ogórkiem i grzybkami

Przepis

zed Wami przepis na przepyszny tatar wołowy z dodatkiem ogórków małosolnych, marynowanych w occie grzybów i cebuli, serwowany z żółtkiem. Idealny na kolację czy też wieczór przy kieliszku :) Mięso idealnie doprawione, a dzięki dodanej letniej wodzie mięso staje się delikatniejsze i bardziej puszyste, przez co jeszcze smaczniejsze.

Przepis i pomysł pochodzi od siostry Joanny, za co dziękujemy!

Dziękujemy również mamie Tereni, która pozowała do zdjęć :)

Tatar wołowy z ogórkiem małosolnym i grzybami

Składniki:

300g świeżego schłodzonego mięsa wołowego (polędwica, ligawa bądź łopatka)

1 duża cebula

3- 4 ogórki małosolne

słoik grzybków marynwanych w occie (u nas pieczarki, choć doskonałe byłyby również prawdziwki)

żółtka jajek

2 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki letniej wody

sól i pieprz do smaku

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki musztardy dijon

Wykonanie:

Mięso dokładnie i bardzo drobno siekamy. Cebulę, ogórki małosolne i grzybki drobno kroimy.

Posiekane mięso przyprawiamy sosem sojowym, musztardą, solą i pieprzem, na koniec dodajemy letnią wodę i olej rzepakowy. Mięso dzielimy na kilka częsci i formujemy je w dowolnym kształcie. Na półmisku układamy cebulę, ogórki małosolne, grzybki, posiekane mięso i żółtka. Cała frajda w mieszaniu ze sobą składników i zostawmy ją gościom. Tatar wołowy najlepiej smakuje schłodzony.