Przepis
zed Wami przepis na przepyszny tatar wołowy z dodatkiem ogórków małosolnych, marynowanych w occie grzybów i cebuli, serwowany z żółtkiem. Idealny na kolację czy też wieczór przy kieliszku :) Mięso idealnie doprawione, a dzięki dodanej letniej wodzie mięso staje się delikatniejsze i bardziej puszyste, przez co jeszcze smaczniejsze.
Przepis i pomysł pochodzi od siostry Joanny, za co dziękujemy!
Dziękujemy również mamie Tereni, która pozowała do zdjęć :)
Tatar wołowy z ogórkiem małosolnym i grzybami
Składniki:
300g świeżego schłodzonego mięsa wołowego (polędwica, ligawa bądź łopatka)
1 duża cebula
3- 4 ogórki małosolne
słoik grzybków marynwanych w occie (u nas pieczarki, choć doskonałe byłyby również prawdziwki)
żółtka jajek
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki letniej wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki musztardy dijon
Wykonanie:
Mięso dokładnie i bardzo drobno siekamy. Cebulę, ogórki małosolne i grzybki drobno kroimy.
Posiekane mięso przyprawiamy sosem sojowym, musztardą, solą i pieprzem, na koniec dodajemy letnią wodę i olej rzepakowy. Mięso dzielimy na kilka częsci i formujemy je w dowolnym kształcie. Na półmisku układamy cebulę, ogórki małosolne, grzybki, posiekane mięso i żółtka. Cała frajda w mieszaniu ze sobą składników i zostawmy ją gościom. Tatar wołowy najlepiej smakuje schłodzony.